Jeg har her samlet lidt eksterne noter, mine egne kommentarer, samt værker der synes relevante for teksten.
Jeg har indlæst hele bogen digitalt (tak, Cecilie!) - så den er tilgængelig og letlæselig for alle. (ikke min skyld at sproget er vældig old school!)
Jeg har lavet web-first, så hvis du læser på mobil, står mine noter lidt rodede allersidst.
Det er også kun lidt 'nice to know'- du kan sagtens læse bogen uden 'need to know' - lige bortset fra, at det vil være smart at tjekke tip - eller tip tip oldefaderen ud. ♥
1845 - Galathea var et dansk forsøg på at gøre sig i opdagelsesrejser -der dog ikke havde den store succes. tjek wikipedia
Den famøse Tante Grethe
Anna Magrethe Petrine Marie Benedicte Olrik
(så erder fornavne nok!)
(06.02.1828) Lærerinde
Nej, det er ikke mig, der har stavet forkert, flere af ordene bruger vi ganske enkelt ikke mere. Som fx:
lynne, (sv.), sind; humør.
Bruden pyntes
Bemærk at det er Hermina, der står bagved - og en veninde, der agere brud
Hun tilføjede: Havde en anden mand tilladt sig at nævne noget om hendes tilstand, vilde hun have følt det som nærgående, men hans måde at sige det på var så fin og ridderlig, at hun kun kunde glædes derved.
😱OMG! Nogen har antydet at man kunne se Hermina var i lykkelige omstændigheder! Heldigvis er det digteren B.S. Ingemann, så alt er forladt.
Ikke nikke nej, den slags forbigik man i pinsom stilhed dengang.
Kristus og Synderinden (Jeg har kun fundet det i sort/hvid. Beklager.)
Når kunstneren (i et brev fra Rom 1869) kunde minde sin unge hustru, som han dog elskede højt, om at prøve at være mere kvindelig, viste det hvor streng en opdragelse hun trods hans kærlighed også fik af ham. 😱😱😱 Selv om Hermina var fruen i huset, måtte hun både tåle, at hendes 11 år ældre svigerinde bestemte alt - og oveni få skæld ud af sin mand, der var på de fedeste årelange rejser væk fra hjemmet! Og 50 år senere mindes datteren Ingeborg, hvordan det nærmest var sødt, at moderen lærte ydmyghed af sit liv!
...Et pudsigt minde... Det er supersjovt, at børnene er så bange for deresfar, at de løber rædslagne bort en fastelavn, hvor han kommer nedfor at åbne dørene for dem!
Andre tider!
Krigene i 64 og 70.
Krigen i 1864 (2. Slesvigske Krig) var en krig mellem Danmark på den ene side og Østrig og Preussen på den anden. Baggrunden for krigen var de nationale bevægelser i hhv. Danmark og de tyske stater, som tørnede sammen i spørgsmålet om det nationalt blandede hertugdømme Slesvigs skæbne. Krigen endte i et totalt nederlag til Danmark, som måtte afstå hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, der kom til at indgå i Det Tyske Kejserrige, der dannedes i 1871.
Nok værd at tilføje, at det i bagklogskabens lys, var det rene galimatias, at de beslutningsdygtige i Danmark, havde pisket sig op i en nationalromantisk ide om vores storhed, der gjorde, at man gik i krig med vores multimeget større nabo, der endda var langt bedre trænede i krigsførsel. Ouch.
Jeg går ud fra at krigen i 1970 var:
Den fransk-preussiske krig (den fransk-tyske krig) blev udkæmpet mellem Frankrig og Det nordtyske forbund under Kongeriget Preussens ledelse samt de sydtyske lande Baden, Kongeriget Bayern og Württemberg mellem 19. juli 1870 og 10. maj 1871.
Krigen endte med en overvældende tysk sejr. Til trods for franskmændenes store overlegenhed i antal, havde de intetsteds kunnet besejre deres tyske modstandere.
Krigen medførte, at kejser Napoleon III's styre i Frankrig blev erstattet af Den Tredje Republik, mens Tyskland blev samlet under Preussens ledelse.
Chr. d.IX
Jeg har ikke kunnet finde maleriet, der er omtalt, andet end som en grynet gengivelse i en publikation om Fredensborg museum -
Henrik Olrik har dog også tegnet Hartmann som ses til højre.
Til de smukke portrætter fra 70erne sluttede sig også billedet af kunstnerens to døtre i den smukke hjemlige have. Det blev en stor pryd for hjemmet og hængte således, at man ved gennem den åbne fløjdør at se det fra dagligstuen kunde tro, at de to søstre selv kom gående ude fra haven.
Det er dette citat, der gør at jeg med rimelighed antager, at dette billede forestiller Dagmar og Ingeborg:
Herminas onkel Ulrich Valentiner. Jeg har ikke fundet foto af morfaderen; Hermann Valentiner, der jo også forfader til alle jer, der læser dette. For den yngste generation er han tip tip tip oldefar.
Ingeborg skriver at han var af 'angelsk' herkomst. Men det giver ikke mening, for følger man den lige linie, kan Valentinerne spores helt tilbage til Hans Holst (or)Holste i 1380-1436 - og altid i Schleswig området.
Iøvrigt bizart hvordan Herman og 2 af hans brødre, gifter sig med 3 søstre fra samme familie!
Jørgen Olrik
AnneMarie Brodersen og Carl Nielsen.
1/2 tønde land= 5.516,24 m²/2 = 2758 m².
De kvadratmeter skulle familien vist have holdt fast i - på Vesterbro i København!
Heroppe kan man se de 12 apostle, han tegnede og malede til Frederikskirken (Marmorkirken).
Hvis du synes, der er mange, der dør unge i denne fortælling - og måske især hæfter dig ved at de Olrikske mænd, synes at dø endda meget unge, så vil jeg lige her smide statistikken for middellevetiden for 1860-69 (dvs den alder man forventes at opnå, hvis man er født i det tidsrum) og det var:
43,7 for mændene og 45,6 for kvinderne. I det lys bliver de olrikske kvinder voldsomt gamle - og mændene er faktisk over gennemsnittet.