Som man kan læse i Ingeborgs bog, kom kongen ofte i hjemmet på Rahbeksallé, for at blive malet.
Men Henrik var også tit ved hoffet - også i både Norge og England (hvor han malede den populære Dronning Aleksandra).
Også tidens mest prominente lod sig male eller tegne af H.Olrik. Især leverede han mange illustrationer til Illustreret tidende, og en sådan tegning kommenterede HC Andersen selv, da han skrev til Edvard Collin! “… nu imorgen kommer paa Juledagen, illustreret Tidende med mit Portræt, af Olrik, det være min Juleglæde, og den er da ikke ringe!”
I Ingeborgs bog antydes det, at Henrik Olrik efterhånden blev lidt træt af portrætterne, der nok gav brød på bordet, men ikke helt tilfredsstillede hans kunstneriske åre. Så det var med kyshånd han tog imod store opgaver som altertavlen i Mattæuskirken og apostlene i marmorkirken - og flere andre altertavler.
Han malede gennem hele sit liv også motiver efter eget valg, men da portætterne var det der gav familien brød på bordet, var de en prioritet - da han jo også skulle financiere og bruge tid på sine mange, mange rejser.
Udover de mange malerier og tegninger, arbejde Henrik Olrik også med dekorationskunst for blandt andet Den Kongelige Porcelaensfabrik.
Og så lavede han en masse gipsbuster. Både af familien, men også på bestilling af kendisser i tiden.
Her en af Louise Heiberg - en superkendt skuespiller på det tidspunkt.
Danmark fik i 1875 den første 10-kroneseddel, og forsiden var tegnet af Henrik Olrik. Den indeholder gudinderne Minerva og Ceres: Rigdom og landbrug.
Kort efter (også 1875) tegnede han den første hundredekroneseddel, som du her kan se en skitse til:
Henrik Olrik startede ud med en uddanelse som billedhugger, og kunne her ernære sig ved bla at arbejde for Den Kongelige porcelænsfabrik. Men han fik et legat til at videreuddanne sig i udlandet og tog til Paris, - senere Rom.
Han laver sin første kunstudstilling i 1855 -25 år gammel.
Det blev dog i starten primært portrætterne, han brugte tid på - selvom han opnåede meget anerkendelse forandre af sine malerier. Fx Bruden pyntes
Han var også kendt som historiemaler - som man fx kan se i Volmerslaget. Og så var han (naturligvis) medlem af kunstakademiet, fik endda en professortitel - og blev naturligvis også Ridder af Dannebrog.
Det må have været et enormt boost endelig at få penge og tid til at udføre det ambitiøse altertavleprojekt - og det kastede andre store opgaver af; som apostlene til Marmorkirken og mange andre latertavler.
Det er helt uvirkeligt, hvor produktiv den store kunstmaler var, når man husker på, at han faktisk kun blev 60 år - og de sidste 2 var temmelig sløj og syg!
Han har godt nok ikke brugt meget tid på de 8 børn - det klarede Hermina og den skrækkelige Tante Grethe - men han har rejst konstant - som du kan læse i Ingeborgs bog, og det gør det helt mystisk, hvordan han alligevel fik lavet så mange værker.
Jeg har her nedenunder samlet lidt eksempler i et galleri på hans talentfulde og fantastiske kunstværker - uanset om det er portrætter, tegninger eller selvstændige værker.
Og bemærk, at det kun er de værker, jeg har haft adgang til gennem internettet. Familien og andre må ligge inde med hundredevis af produktioner, fra den virksomme kunstner.
(tryk på en knap og brug så pilene. Mine skills i javascript rakte kun til det her.)